Sytze Wetting Noordkaap
Sytze Wetting tijdens een estafetterun met Lionitas-leden vanaf de Noordkaap in 1980.

De Wielentrail, de jaarlijkse grotendeels onverharde loop door natuurgebied de Lytse en Grutte Wielen  georganiseerd door AV Lionitas gaat vanaf 2022 verder onder de naam Sytze Wetting Trail. Dit als eerbetoon aan een zeer gewaardeerd clubman die jarenlang van onschatbare waarde is geweest voor het lopen in het algemeen en de Leeuwarder atletiekvereniging in het bijzonder.

Over Sytze

Sytze Wetting sloot zich in 1978 aan bij AV Lionitas. Hij liep vele marathons waarvan de snelste in 2 uur en 39 minuten. In de jaren tachtig en negentig was hij ook bij de vele wegwedstrijden vaak van de partij. In april 1984 werd Sytze in het bestuur van Lionitas verkozen en was hij vier jaar lang de strenge, maar uiterst kundige beheerder van de financiën van de club. In 1985 werd hij trainer van de pupillen en groeide hij door naar het trainerschap van de CD-meisjes en tenslotte ook de AB-junioren en senioren. Sytze betekende veel meer voor de
atletiekvereniging. In het eerste en tweede decennium van deze eeuw verzorgde hij het wedstrijdsecretariaat van de uitwedstrijden en later ook van de thuiswedstrijden. Verder hield hij nauwgezet de clubrecords bij.

Lopen in Leeuwarden

Sytze stond aan de wieg van Lopen in Leeuwarden, georganiseerd vanuit de wedstrijd organisatie commissie (WOC) van Lionitas. Hij runde het wedstrijdsecretariaat en informeerde de deelnemers. De wegparcoursen werden precies uitgemeten, eerst met kaart en computer, daarna ging Sytze met meetwiel op pad. Vervolgens kalkte hij in de vroege ochtend de pijlen op het wegdek en plaatste de bordjes. Op de wedstrijddag zelf verzorgde Sytze tot in de puntjes de uitslagen.

Ameland Adventurerun

Buiten Lionitas was Sytze ook een belangrijke pijler en vaste waarde in verschillende organisaties zoals de Stichting Promath, de Stichting Marathon Leeuwarden, Loop Leeuwarden, Mar-Athon Sneek, Ameland Adventurerun en de Stichting Survival Friesland. Voor Ameland was Sytze jarenlang een vaste waarde in het organisatieteam waar hij met ontzettend veel inzet en liefde het wedstrijdsecretariaat verzorgde. De puzzel met de startnummerindeling en de vele mutaties loste hij in alle rust elke keer weer op. Dat zorgde ervoor dat zijn huiskamer elk jaar vol stond met flyers, enveloppen en deelnamepakketten. ,,Ik doe het graag’’, was vaak zijn antwoord in de tijden en momenten dat er veel van hem werd gevraagd.

Sytze Wetting is na een periode van afnemende gezondheid op 27 april 2022 op 74-jarige leeftijd
overleden.

(Met dank aan Imco van der Wal, John Sloot en de organisatie van de Ameland Adventurerun.)

Over de Sytze Wetting Trail

Deze trail vindt zijn oorsprong in het toenmalige Running Center crosscircuit waarin in het najaar en de winter vier lopen werden georganiseerd. De cross in de Froskepôlle was de eerste wedstrijdloop waaraan de latere meervoudig olympisch kampioene Sifan Hassan deelnam. De trail is een aantal edities gestart bij de camping in de Lytse Wielen, de laatste jaren is Copini Buitensport bij de Grutte Wielen gastheer van de loop.